Ziek zijn als zelfstandige

01 oktober 2021

🤢 Ziek worden als zelfstandige kan een serieuze streep door de rekening zijn. Er is echter ondersteuning mogelijk.


🤧 Er is een onderscheid tussen hoofd- en bijberoep. Werk je als zelfstandige in bijberoep en heb je daarnaast dus een job in loondienst, dan krijg je een eventuele ziekte uitkering altijd uit je loondienst. Je krijgt geen uitkering als zelfstandige. (Wat erg vervelend kan zijn als je bvb 20u in loondienst werkt maar rekent op je inkomen van die 20u + je bijberoep). Soms kan je niet werken in loondienst maar wel in je zelfstandig beroep (stel je breekt een enkel als verkoper). Dan dien je altijd toestemming bij de RVA te vragen voor je toch verder gaat als zelfstandige.


🥵 Je krijgt dus geen uitkering in bijberoep maar ook in de gelijkstellingen. Werk je als student-zelfstandige of onder artikel 37 dan is er geen arbeidsongeschiktheidsuitkering mogelijk. Hou er rekening mee dat je dus met 0 euro inkomen kan eindigen in deze statuten.


🤮 In hoofdberoep heb je recht op een ziekteuitkering. Dit wordt uitbetaald door het ziekenfonds met een getuigschrift dat je bekomt bij je arts. Je hebt recht op een uitkering vanaf de eerste dag ziekte op voorwaarde dat je minstens 8 dagen niet kan werken. Let op, je moet wel steeds in orde zijn met de betalingen van je sociale bijdragen.


🥶 De uitkering bedraagt tussen de 39 en 64 euro per dag afhankelijk van je gezinssituatie. Geen vette dus! Als je 6 dagen per week werkt kan je wel voor die 6 dagen een uitkering krijgen (maar niet voor 7)


🤕 Naast die ziekteuitkering die wordt betaald uit je sociale bijdrage kan je je ook laten verzekeren en zo een gewaarborgd inkomen bekomen bij ziekte of na een ongeval. Dit zijn vaak dure verzekeringen maar zeker bij langdurige arbeidsongeschiktheid geen overbodige luxe.


🥴 In principe mag je zelf niets meer doen in je onderneming als je een uitkering krijgt. Je personeel mag wel gewoon aan de slag blijven.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven