Waarom kiezen winnen is als beauty professional

Moet je echt alles kunnen?

Ken je dat schoonheidssalon? De eigenaar werkt alleen, 25 uur per week (naast haar andere job). De lijst behandelingen is enorm. Manicure, pedicure, ontharing, gelaatsverzorging, massages, tanden bleachen, afslanken, make-up,... Heb je zo'n salon in gedachten?

Waar is dat salon écht goed in? Waar zijn ze in gespecialiseerd? Waarin onderscheiden ze zich? Weet jij het? De eigenaar vaak ook niet.

Kiezen = verliezen = winnen

Vaak is het goed om te kiezen. En om te schrappen. En om te stoppen.

Want pas dan komt er ruimte om te verbeteren. Om te excelleren. In enkele dingen. Als je alles wil aanbieden dan doe je meestal alles maar half. Want er is geen onbeperkt budget voor materialen, apparatuur, trainingen. Er is ook geen onbeperkte tijd voor het volgen van extra lessen, vergaren van technieken voor al die behandelingen. En er is al helemaal geen onbeperkte focus om zo breed te verspreiden. Uiteindelijk werk je met zo-zo materiaal, heb je niet al de cursussen gedaan die je wilde maar toch een pak geld uitgegeven en weten je klanten van de helft van je behandelingen niet eens dat je ze doet.

En alles aanbieden is ook nog eens enorm duur. In aankoop, in onderhoud, in op peil houden van de stock. Je zal zien dat je het amper terug verdient, net omdat je alles door elkaar doet.

Durf kiezen. Durf schrappen. Hoe? Neem je behandelingen lijst bij je. Staat er iets op waarvan je op voorhand een knoopje in je maag krijgt als men dat vraagt? Doe je het echt niet graag? Meteen schrappen, zelfs al is het je bestseller. Doe je het niet graag omdat je het nog niet goed genoeg kan? (faalangst kan onze blik serieus vertroebelen) Zou deze behandeling een topper kunnen worden qua verdiensten? Bekijk dan bijscholingsmogelijkheden.

Vervolgens zet je streepjes bij de andere behandelingen. Eén streepje per keer dat je die deed de laatste 3 maanden dat je open was. De drie behandelingen met de minste streepjes kan je ook meteen schrappen. Het materiaal dat je enkel daarvoor nodig hebt kan je meteen verkopen. Ruimte in je zaak, ruimte in je budget, ruimte in je hoofd.

Je neemt je lijst nog een derde keer erbij. Zijn er zaken die je graag doet, die veel gekozen worden maar waaraan je eigenlijk niet genoeg verdient? Verhoog de prijzen meteen met 10%. Kies als laatste 3 behandelingen uit waarop je de komende 3 maanden gaat focussen. Je moet ze én graag doen én goed mee kunnen verdienen. Of ze al veel gevraagd worden is minder belangrijk.

Expertise op 3 maanden

Die 3 behandelingen worden je focus de komende 3 maanden. Bekijk iedere dag een interessant filmpje over de behandeling. Pas je prijslijst en website aan. Zet de behandelingen meer in de kijker. Vertel erover op social media. Maak foto's. Stel bijhorende verkoopsproducten voor. Ga in gesprek met je leverancier om nog meer te leren. Geef zo veel mogelijk kennis weg over het onderwerp. Zet jezelf neer als absolute expert. Neem mensen mee op je reis naar meer kennis. Maak een bestand voor jezelf met alle tips in die je kan vinden. Ga oefenen (op nageltips, op latex, op je echtgenoot, op je echtgenoot gehuld in latex,...)


Mail mij

Stuur me een mailtje terug (info@polished.be). Welke behandelingen je per direct schrapt. Welke jouw favoriet is. Waar je goed aan verdient. Waar je naar uitkijkt. En welke een beetje ambetant voelt omdat je het leuk vindt maar je kent er nog niet genoeg van. Welke drie behandelingen jouw focus worden waar jij voor gekend wilt zijn. Eentje kiezen mag ook en is zelfs nog beter Wie weet krijg je over 3 maand een mailtje terug om te vragen voor een update ;) Dan moet je er wel mee aan de slag.


Voor 2021 worden de mijne trouwens nagels, acne facials en lippigmentatie.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven