Muziek in salon

19 oktober 2021

🥳 Muziek is absoluut een meerwaarde in je salon. Muziek zet de sfeer, maakt het plezant, geeft iets om naar te luisteren en over te babbelen.


Maar wist je dat je niet zomaar de radio mag opzetten?


😑 Je moet namelijk aansluiten bij Unisono, dat is de overkoepelende naam voor het vroegere Sabam en de Billijke vergoeding. Zij zorgen ervoor dat iedere keer dat je een liedje afspeelt, de maker ervan een kleine beloning krijgt.


Zodra muziek te horen is in je salon moet je je verplicht aansluiten. Ook al de boxen buiten je salon staan, ook als je cd's afspeelt, ook als je al betaalt voor een muziek abonnement. Ook als je een tv hebt aanstaan ipv een radio want daar wordt ook muziek gespeeld tijdens reclame, programma's,...


🙃 Je mag niet zomaar elke streamingdienst gebruiken voor muziek in je zaak. Spotify bijvoorbeeld verbiedt commercieel gebruik van hun app in de algemene voorwaarden. Hoe ze dat controleren is iets anders maar een alternatief is bvb Tunify.


🔊 Unisono tarieven hangen o.a. af van de grootte van je zaak. Wij betalen rond de 260 euro per jaar. Geen licentie aanvragen kan serieuze boetes opleveren. Twee dagen voor Polished officieel open ging stond de controleur hier al, er wordt dus wel degelijk streng gecontroleerd.


🎶 Er zijn uitzonderingen. Unisono behartigt niet de rechten van artiesten uit de USA dus als je enkel hun muziek speelt zou je niet moeten betalen. Máár dat geldt dan weer niet als ze bij een EU platenlabel zitten. Onmogelijk om alles te gaan uitzoeken dus. Er bestaan wel speciale rechtenvrije cd's maar die aankopen kost ook weer heel wat meer dan de radio aanzetten.


🎤 Wisten jullie dat dit de reden is dat Colruyt geen muziek speelt in de winkels? Zou houden ze hun kosten lager en dus ook hun prijzen.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven