Het slechtste business advies dat ik ooit kreeg

De meeste mensen hebben totaal geen verstand van wat jij doet

En toch kreeg ik, vooral de eerste jaren als ondernemer, heel vaak het volgende te horen: "zou je dat wel doen?" - het is crisis, de mensen kopen nu niks - zo'n nagels, wie geeft daar geld aan - zo veel geld investeren in nog een nieuwe cursus? Je kan toch al genoeg. - zou je geen echte job zoeken en beauty doen als hobby? Er zijn er al veel te veel. - ga je echt een pand huren? je hebt thuis toch plaats? Dat is alleen voor echte bedrijven. - iemand in dienst nemen, zou je dat wel doen? Dat is duur hoor! (tiens, over mijn huwelijk heeft niemand ooit gezegd "zou je dat wel doen" ;) ) Wat hebben zij ooit bereikt? Kijk, ik wil een Maserati (quattroporte in het wit aub). Ik ga dan ook geen business advies vragen aan mensen die rondrijden in een Renault Megane uit 2003. Waarom niet? Zij kunnen mij meestal niet helpen met wat ik wil. Of ze hebben niet de juiste kennis, of ze hebben niet de zelfde soort doelen als ik. Als je dan de beste nagelstyliste van het westelijke halfrond wil worden dan moet je ook geen advies aan de bomma gaan vragen. Die mensen hebben het beste met je voor. Maar zij zijn geen geschikte adviseurs.

De meeste mensen zijn bang en hebben last van de excuusziekte. Niet het juiste moment, te dom, te lelijk, niet genoeg geld, te oud, te jong, verkeerde familie, verkeerde woonplaats,... En waar geraak je als je excuses blijft zoeken? Verbitterd in het rusthuis, daar geraak je. Zelfs al heb je zelf de juiste motivatie en goesting om te ondernemen, als je iedere dag hoort "zou je dat wel doen" dan begint dat stilaan toch in je hoofd te kruipen. Stop met daar naar te luisteren!


Ik zie jou heel graag en ... En daarom wil ik dit niet met jou bespreken. Ik heb andere mensen waarmee ik de toekomst van mijn bedrijf bepaal. Met jou wil ik liever gezellig rond de gourmet, gaan bowlen, ons bezatten en dansen tot het licht wordt. Je familie en vrienden hebben een plaats. Maar meestal is dat niet een plaats als bedrijfsadviseur (al zijn er uitzonderingen, maar choose wisely). Geniet met hen, wees een familie, ga vriendschappelijk met hen om. Maar luister niet naar de projectie van hun onzekerheid op jou plannen. Kies andere adviseurs. Ga voor een coach, start een babbelgroepje met likeminded collega's, ga eens uit de sector (ik kan de opleidingstrajecten van VOKA ten zeerste aanraden!), lees zo veel je kan, volg podcasts, ga het gewoon doen! (zie je trouwens het truckje wat ik heb gedaan in de titel? Als je schrijft "A maar B" dan maak je A meteen minder waard. voorbeeld: ik vind wel dat je gelijk hebt maar ik denk toch dat we het nog eens moeten herbekijken. Dat klinkt als "bitch, what you talking about?". Vergelijk eens met "ik vind wel dat je gelijk hebt en ik denk dat we het nog eens moeten herbekijken" dat klinkt als "hier kunnen we mee aan de slag". Let heel goed op met die maar, wat er voor komt klinkt al heel snel fake, als een excuus om het tweede deel mooier te maken)

Meer boeken dan mannen

Als je geen lezer bent zou dat je startpunt moeten zijn. Probeer per jaar meer boeken dan mannen vast gehad te hebben. Deze week raad ik graag Factfullness aan. Dit boek gaat over de toestand van de wereld. Over hoe die vandaag de dag veel beter is dan de meeste mensen inschatten (we leven in feite allemaal nog in de jaren 1970) en waarom veel mensen geneigd zijn om eerder pessimistisch te denken. Ik vind het een aangename opsteker. We zijn in feite kei goed bezig! (wist je dat inmiddels 80% van de wereldbevolking toegang heeft tot electriciteit?) Ken je iemand die ook mijn hersenspinsels wil lezen? Laat hen een emaildres doorgeven op info@polished.be. Ik ben nog bezig met een inschrijfknop, zo technisch ben ik nog niet (maar zou ik wel kunnen worden als ik me er 20 minuten aan zet).

151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven