Cadeaubons

27 augustus 2021

🥳 Er wordt veel verteld over cadeaubons, wat is nu waar en wat niet?


⌛ De meeste onduidelijkheid lijkt te bestaan over de geldigheidsduur. Je mag in België wel degelijk een uiterste datum noteren op je bons en je daar aan houden. Het is wel uitermate belangrijk dat die datum duidelijk op de bon vermeld staat, bvb "geldig tot datum x" of "geldig tot 2 jaar na aankoopdatum". Je bent absoluut niet verplicht de bon daarna nog te aanvaarden.


🏅 Als ondernemer zijn cadeaubons erg interessant. Je krijgt je centen meteen binnen maar je hoeft er nog geen btw of belasting op betalen. Je weet namelijk nog niet wat de klant met de bon zal kopen en welk btw percentage dat product heeft (denk bvb aan voedingssupplementen met 6% btw). Pas zodra er iets met de bon gekocht wordt moet je btw betalen.


💰 Veel bons worden uiteindelijk nooit ingeleverd. Dat is jammer want je had de klanten met plezier ontvangen, maar het is wel letterlijk gratis geld.


🤔 Er is geen minimale houdbaarheid voor je cadeaubon. In principe mag dat zelfs maar 6 maanden zijn maar je moet het wel duidelijk aangeven voor de aankoop.


➡️ Je mag zeggen dat een bon in één keer gebruikt moet worden. Dat moet dan wel bij aankoop duidelijk zijn. Zelf werken wij met een barcode die we scannen in onze software (Lightspeed en Salonized). We kunnen hier het gewenste bedrag opzetten en aankopen aftrekken. Zo kan onze klant de bon tot de laatste euro gebruiken.


Werk jij met cadeaubons?

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven